Met NLOG heeft u toegang tot informatie over mijnbouw in Nederland en het Nederlandse deel van het continentaal plat. Op deze pagina vindt u instructies over het gebruik van deze applicatie.
Navigeren op de kaart
Inzoomen/uitzoomen
Door te scrollen met uw muis of keypad kunt u in- en uitzoomen op de kaart, zodat u een groter of kleiner gebied kunt bekijken. Als u gebruik maakt van een touchscreen, kunt u in- en uitzoomen door te pinchen (twee vingers op het scherm van of naar elkaar bewegen).
U kunt ook de navigatieknoppen links bovenin gebruiken:
Inzoomen
Uitzoomen
Volledig uitzoomen
Verplaatsen
U kunt de kaart verplaatsen door met de muis op de kaart te klikken en ingedrukt te houden. Dan kunt u de kaart verschuiven, zodat u naar de juiste locatie kunt navigeren.
Met een touchscreen kan dit door met een vinger over het scherm te vegen.
Locatie zoeken
Door op de zoekknop in de linker bovenhoek te klikken, kunt u een locatie of object op de kaart zoeken.
Er verschijnt een venster waarin u kunt zoeken in de volgende categorieën:
- Object:
- Hiermee kan er een specifiek object gezocht worden door het type object (Boring, Vergunning of Veld) te selecteren en de identificatie in te voeren.
- Bloknummer:
- Het Nederlandse deel van het continentaal plat is verdeeld in referentieblokken. Deze kunnen vanuit de lijst geselecteerd worden of u kunt rechtstreeks een bloknummer invoeren.
- Adres:
- Hiermee kunt u een adres invoeren. Dit kan ook alleen een postcode of plaatsnaam zijn. Tijdens het typen van het adres zullen er suggesties worden gegeven om u te helpen bij het vinden van de juiste locatie.
- Provincie:
- Hiermee kunt u een van de provincies in Nederland kiezen. De gekozen provincie zal op de kaart worden omlijnd.
Gegevens weergeven en verbergen op de kaart
Als u de interactieve kaart opent, wordt heel Nederland en het Nederlandse deel van het continentaal plat weergegeven. Aan de rechterkant van het scherm vindt u een overzicht met verschillende kaartlagen. De kaartlagen bevatten verschillende gegevenscategorieën en kunnen worden in- en uitgeschakeld, waardoor ze wel of niet worden weergegeven op de kaart. Bij aanvang zijn de kaartlagen "Alle boringen" en "Boortrajecten" ingeschakeld. Als u boringen in een specifieke categorie wilt zien, dient u dus eerst de kaartlaag "Alle boringen" uit te schakelen.
Per ingeschakelde kaartlaag wordt er ook een legenda getoond.
De volgorde van de kaartlagen kan worden aangepast. Dat kan handig zijn als er bepaalde vlakken of punten elkaar overlappen, waardoor niet alle punten of vlakken goed zichtbaar zijn. Door de volgorde te wijzigen bepaal je welke kaartlaag bovenop ligt en welke kaartlagen er onder vallen.
Het veranderen van de volgorde doe je door in het kaartlagenoverzicht een kaartlaag bij de naam aan te klikken en ingedrukt te houden. Je kunt de kaartlaag dan naar boven of naar beneden verslepen. Door de muisknop los te laten, zet je de kaartlaag neer.
Informatie weergeven
Bij het klikken op een punt, vlak of lijn wordt er een scherm geopend met de basisgegevens over het geselecteerde object. Met behulp van tabbladen kan er meer informatie getoond worden. Het kan per object en per objecttype verschillen welke tabbladen beschikbaar zijn. Sommige objecten bevatten meer informatie dan andere objecten.
In de tabbladen is meer informatie te vinden over de objecten. Ook relaties met andere objecten, documenten en downloads zijn in deze tabbladen te vinden. Sommige gegevens moeten worden aangevraagd. Als u uw contactgegevens invult, krijgt u de gegevens per mail opgestuurd zodra deze beschikbaar zijn. Dit kan tot 4 uur duren.
- E-mailadres (verplicht): Het e-mailadres waarnaar de gegevens gestuurd moeten worden.
- Kenmerk: Een kenmerk waaraan u de aanvraag kunt herkennen.
- Controlecode: Type de getoonde code over. Op deze manier proberen wij misbruik te voorkomen.
Persoonlijke gegevens verstrekt of verzameld via of in verband met deze website, zullen uitsluitend worden gebruikt overeenkomstig de voorwaarden van het privacy statement van TNO.
Gegevens van meerdere objecten bekijken en vergelijken.
Om de informatie van meerdere objecten te bekijken en te vergelijken, kan er gebruik worden gemaakt van de rechthoekige- of polygoon selectieknop. Na het selecteren van meerdere objecten wordt het informatiescherm geopend.
Met de rechthoekige selectietool kan een rechthoek getekend worden op de kaart. Objecten die binnen de rechthoek vallen, zullen geselecteerd worden.
Klik in de linker bovenhoek op het rechthoek icoon. Klik vervolgens op de kaart waar u de selectie wilt starten en houd deze ingedrukt. Sleep een rechthoek over de kaart om uw selectie te maken. Laat vervolgens los om de selectie te beëindigen. U kunt de selectie annuleren door de selectie los te laten op dezelfde plek als u de selectie gestart bent. Hierdoor selecteert u geen objecten. Het is tijdens het maken van een rechthoekige selectie niet mogelijk om de kaart te verschuiven.
Indien u een meer geavanceerde selectie wilt maken, kunt u gebruik maken van de polygoon selectieknop. Hiermee kan in plaats van een rechthoekige selectie een selectie worden gemaakt die elke gewenste vorm heeft.
Klik in de linker bovenhoek op de polygoon selectieknop. Klik vervolgens op de kaart waar u de selectie wilt beginnen. In tegenstelling tot de rechthoekige selectietool hoeft u nu niet uw muisknop ingedrukt te houden. Als u nu ergens op de kaart klikt, zal de selectievorm zich daar verankeren. U kunt zo veel ankers neerzetten als u wilt. Door te dubbelklikken, zal de selectie worden afgerond. U kunt de selectie annuleren door opnieuw op de polygoon selectieknop te klikken. Tijdens het tekenen is het nog steeds mogelijk om op de kaart te navigeren door in- of uit te zoomen en door de kaart te verschuiven.
Na het selecteren van meerdere objecten wordt het informatiescherm getoond van een van de geselecteerde objecten. Met behulp van de bladerknop is het vervolgens mogelijk om tussen de geselecteerde objecten te bladeren.
Als er tijdens de selectie meerdere kaartlagen zijn ingeschakeld en de selectie bevat objecten van verschillende types, worden deze types gescheiden door middel van de tabbladen bovenin het scherm.