Bij het productieproces van DGM-diep moeten de seismische (tijd)data naar diepte geconverteerd worden. Hiervoor is een regionaal snelheidsmodel VELMOD ontwikkeld, waarbij gebruik wordt gemaakt van snelheidsdata die in boorgaten worden geregistreerd (sonic logs en tijd-diepte paren). Voor alle lithostratigrafische eenheden, behalve de Zechstein Groep, wordt de zogenaamde layercake methode toegepast.
Bij het uitkomen van nieuwe versies van VELMOD is een verandering van analoog naar digitaal, een toename in datadichtheid en een verdere detaillering van de lithostratigrafische eenheden te constateren.
Aan de hand van realisatiedatum worden de gepubliceerde versies van VELMOD getoond, waarbij de meest recente versie bovenaan wordt vermeld.
Recent (maart 2024) is versie 3.2 uitgekomen, als opvolger van VELMOD-3.1. De verbeterslagen in VELMOD-3.2 betreffen onder andere een verbeterde data-selectie ten opzichte van zowel VELMOD-3.1 en VELMOD-4. Hierdoor worden alleen data van hoge kwaliteit in de berekening van het snelheidsmodel meegenomen. VELMOD-4 is echter tussen de gebruikte putlocaties op stacking velocities uit 2D en 3D seismiek gebaseerd, en is daarom gebaseerd op meer gedetailleerde data dan VELMOD-3.2. VELMOD-3.2 is namelijk gebaseerd op enkel put-data. Vanwege bovenstaand blijven VELMOD 3.2 en VELMOD 4 naast elkaar bestaan. Op de VELMOD-3.2 pagina wordt het gebruik van beide versies en de verbeterslagen van VELMOD-3.2 ten opzichte van VELMOD 3.1 en VELMOD-4 toegelicht.