Naam
Waterstofopslag in cavernes - Een maatschappelijke kosten-batenanalyse

Samenvatting / Begeleidende tekst

Voor een duurzaam, betrouwbaar en betaalbaar energiesysteem in Nederland en een goed functionerende waterstofmarkt wordt grootschalige waterstofopslag na 2030 aantrekkelijk, zo niet noodzakelijk. Het verlaagt de totale kosten van het energiesysteem en voorkomt (deels) de kosten van leveringszekerheidsonderbrekingen. Schattingen van de benodigde opslagcapaciteit lopen behoorlijk uiteen.

Opslag van waterstof kan om drie redenen nuttig zijn, namelijk:

  • Opvangen van dagelijkse en wekelijkse fluctuaties in (vooral) het aanbod van waterstof. Het verwachte waterstofgebruik in de industrie zal overwegend continue zijn, terwijl de productie uit wind en zon of import zal fluctueren;
  • Seizoensopslag. Zowel vraag (bij gebruik voor warmte) als aanbod (wind en zon) kunnen een seizoenpatroon vertonen;
  • Strategische reserve als zekerheid tegen verstoringen in de productie of aanvoer van waterstof.

Om te voorzien in de benodigde waterstofopslagcapaciteit is ondergrondse opslag in opslagcavernes de op dit moment best ontwikkelde technologie. Dit pakt de markt pas op als er goed functionerende verdienmodellen zijn voor ondergrondse energieopslag, terwijl daarover nu nog grote onzekerheden zijn. Naast de onzekerheid in de huidige schattingen van de benodigde opslagcapaciteit tussen 2030 en 2050 moeten de uitgangspunten voor regulering, besluitvorming en maatschappelijke inbedding voor een belangrijk deel nog vorm krijgen en wordt de technologie voor opslag van waterstof in lege gasvelden ontwikkeld als alternatief of als aanvullende opslagcapaciteit. Een andere complicatie is de lange doorlooptijd voor de aanleg van opslagcavernes (in de orde van 10 jaar).

Publicatie datum
Publicatie type
Rapport
Thema
Energietransitie
Waterstof
Zout
Auteurs
TNO-AGE
Uitgever(s) / Organisatie(s)
TNO
Filesize
2.35 MB